Benefietconcert t.v.v. Unified Basketploeg

Flyer met info

Over het benefietconcert
Kent u de Unified Basketploeg uit Lubbeek? Dit basketteam bestaat voor de helft uit personen met een verstandelijke beperking. Vorig jaar nam de ploeg deel aan de Europese Zomerspelen van de Special Olympics in Antwerpen en behaalde er zelfs de zilveren medaille! Dit Unified-project is een gezamenlijk initiatief van het vrijetijdszorgcentrum Het Balanske (Sint-Joris-Winge), de Lubbeek B-Ball-Stars en het Ave Regina Centrum (Lovenjoel). De doelstelling is dubbel: naast een ontspannende vrijetijdsbesteding wil het G-basketbal ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale integratie van alle betrokken spelers. Ondertussen speelt de ploeg ook in competitieverband (Vlaamse Basketliga), maar de droom om opnieuw deel te nemen aan de volgende Special Olympics ligt voor de hand. Beide activiteiten vergen een stevige omkadering, in de eerste plaats wat aantallen begeleiders en trainers betreft.

Ook de uitrusting, logistieke en andere kosten bij zo’n ambitie, zijn niet te onderschatten. Daarom organiseert Lubbeek B-Ball-Stars dit benefietconcert, in samenwerking met het koor Hortus Musicalis uit Pellenberg. De opbrengst van het concert gaat integraal naar het Unified-project.
Naast het eigenlijke concert kunt u het project ook extra sponsoren langs het Culinaire Voorprogramma dat plaats heeft in de Winge Golf & Country Club. Meer informatie hierover vindt u op de tweede bladzijde van de folder in bijlage.

Over het programma
Met het concert “Laudate Dominum” maakt Hortus Musicalis een reis naar Engeland, een land-bij-uitstek voor koormuziek. Dat is voor een deel zeker te verklaren door de eeuwenlang traditie aan grote universiteiten als Oxford en Cambridge, waar zowat elk college een beroemd koor kent en als gevolg daarvan ook tal van grote componisten en dirigenten heeft voortgebracht. Het programma van het concert is gebouwd rond de vierstemmige mis van William Byrd (16de eeuw), een mis die ‘stiekem’ werd gecomponeerd en gezongen, omwille van de troebele tijden en soms bloedige twisten rond Henry VIII, zijn acht vrouwen en de godsdienstige disputen tussen rooms-katholieken en anglicaanse christenen. Later waren er nog tal van hoogtepunten, niet in het minst met Henry Purcell (Barok – 17de eeuw). Engeland is dan ook eeuwenlang een aantrekkelijk land geweest voor vele componisten van het Europese vasteland: Wolfgang Mozart (18de eeuw) trok er als kind met de familie naartoe; hij leerde er de Londense Bach (Johann Christian) kennen en schreef er zelfs zijn eerste koorwerkje op de leeftijd van 9 jaar. Maar ook de omgekeerde beweging deed zich voor: Thomas Attwood, koorzanger in de koninklijke kapel in Londen, trok naar Wenen om er de geliefde leerling te worden… van Mozart. In de 19de eeuw viel de eer te beurt aan Felix Mendelssohn Bartholdy om door het Londense publiek beschouwd te worden als ‘de meest geliefde vreemdeling in Engeland’. Een gelijkaardig succes kende Edward Elgar, hij wordt dan ook terecht genoemd als een der grote romantiekers in de Engelse muziek. En met de Hermit Songs van de Amerikaanse componist Samuel Barber begeeft het programma zich ten slotte in de neo-romantiek van de 20ste eeuw, met een cyclus voor sopraan, op middeleeuwse poëzie van anonieme, Ierse monniken.
Daarmee belooft het programma een zeer gevarieerde journey doorheen het Engelse muzieklandschap.

Dit bericht is geplaatst in varia. Bookmark de permalink.