Sporters drinken best chocolademelk

Cecemel

Op training werd al eens geopperd dat chocolademelk broodnodig kan zijn na een zware fysieke inspanning. Na even op onderzoek uit te gaan blijkt dit daadwerkelijk wetenschappelijk ondersteund te zijn:

Artikel uit EOS Magazine: http://eoswetenschap.eu/article/sporters-drinken-best-chocolademelk

Als Lance Armstrong de Tour de France wil winnen moet hij misschien zijn sportdrankjes vervangen door chocolademelk. Dat is de beste drank om vermoeide spieren te herstellen, zeggen wetenschappers aan de James Madison University.

Die opmerkelijke vaststelling werd deze week publiek gemaakt op de American College of Sports Medicine-conferentie. Het is de combinatie van koolhydraten en proteïnen in de chocolademelk die de drank ideaal maken om vermoeide spieren te herstellen. De koolhydraten krikken het prestatieniveau terug omhoog terwijl de proteïne helpt mooie spieren op te bouwen.

De wetenschappers staven hun bewering met twee tests. Onderzoek op de spieren van enkele lopers bracht aan het licht dat de spieren beter herstellen wanneer de sporter een kleine halve liter chocolademelk met laag vetgehalte nuttigt dan wanneer hij een koolhydraatrijke sportdrank met hetzelfde aantal calorieën innam.

Bij een tweede onderzoek kregen enkele fietsers na een rit van anderhalf uur vier uur rust bij ofwel een chocolademelk, sportdrank of controledrank. Nadien moesten ze 40 kilometer tegen de tijd fietsen. De sporters met chocolademelk bleken sneller te zijn dan de anderen.

Tijdens lichaamsbeweging verliest een mens veel vocht. Daarom moet een sporter regelmatig drinken. Bij zware inspanningen is het ook belangrijk om koolhydraten in te nemen om zo de glycogeen- en glucosespiegel op peil te houden. Zij zijn een belangrijke energieleverancier. Daarom dat de inname van koolhydraten voor sporters zo cruciaal is om het prestatieniveau te behouden. Dit onderzoek toont aan dat chocolademelk daarvoor een beter (en soms ook smakelijker) alternatief is dan een sportdrank. (tn)

Dit bericht is geplaatst in paradepaardje, paradepaardje-exclusief. Bookmark de permalink.